Francais Deutsch
Facebook Les Reprilles Zoover Les Reprilles

En dan nu vanuit Frankrijk...

Wat kan er in korte tijd veel gebeuren.

Afscheidsborrel met  vrienden en bekenden, hartverwarmend en met veel lieve, grappige en nuttige cadeautjes en bemoedigende woorden. Afscheid genomen van de collega’s:  o.a. een rondvlucht aangeboden gekregen en gezellige etentjes beleefd.

En daarna  de focus op de verhuizing zelf. We waren  natuurlijk al weken aan het inpakken, maar de laatste dagen moesten er toch nog heel wat dozen ingepakt worden. En op alle dozen dan weer stickers: ‘nu’, ‘straks’, ‘kelder’, etc.. Logistiek een complexe klus, want in Frankrijk gaan we eerst een paar maanden bivakkeren in  de caravan. De inboedel en overige ongeregeldheden gaan  voorlopig in een van de schuren.

Voor de verhuizing was een grote (85 m3) vrachtauto gecharterd die we met de nodige man –en vrouwkracht hebben ingeladen. Aan het eind van de dag was de vrachtwagen vol en wij leeg…. Maar wat een geweldige hulptroepen:  Jan, Harry en Fieke, Johan en Wendy, onze sterke kinderen Tim, Aniek en Mart en …  we hielpen zelf ook mee.

Vrachtauto eerst nog een dag in de opslag en wij nog een dag de tijd om in het vrijwel lege huis  ons ontheemd te voelen.

In de loop van de dag afscheid nemen van de buren en s’avonds met z’n tweeën naar de pizzeria, slapen op een luchtbed en een zeer korte nacht beleefd, want de wekker ging om 3.15 uur.

 De laatste dozen in de auto’s , kat en hond achterin en ….richting Frankrijk!!!

Vriend Jan chauffeurde de Kangoo en wij samen in de Volvo met daaraan gekoppeld een zeer zwaar beladen aanhangwagen.

En hoe ging de reis? Met hindernissen, zoals daar waren files, lekke band(!), verkeerd gereden (duizend keer goed door Luik gekomen en nu iets minder goed).

Al met al waren we in plaats van de geplande eind van de middag pas net voor het donker over. De hulptroepen, nu aangevuld met broer Bert,  die met eigen auto’s reden  en in de avond zouden aankomen, waren al vanaf Nancy mee opgereden. En de vrachtauto? Die bleek bij aankomst al twee lang en twee breed op ons te wachten.

En terwijl die dag al een beetje 'Ik vertrek achtige componenten' bevatte, ging het wat dat betreft na aankomst pas goed los: er was geen water en de telefoonlijn die van paal tot paal zou moeten gaan om te eindigen aan onze gevel , lag er lusteloos en gebroken bij.

Enfin, na een korte versterking van de innerlijke mens zocht een ieder eerst zijn holletje (auto, vrachtautocabine, caravan, leeg huis) op om de volgende dag maar weer eens verder te kijken.

De volgende ochtend eerst zeer voorspoedig de vrachtauto geleegd- de chauffeur moest verder- en de rest van de dag is iedereen druk bezig geweest zaken uit te voeren die de leefbaarheid vergroten.

En zo kwam er al gauw weer wat orde in de chaos. De ochtend erop  de hulptroepen uitgezwaaid en toen waren we met zijn tweeën in een oorverdovende stilte. Je kon de brokken in onze keel horen wegslikken….

In zo’n geval,  gaan wij hard aan het werk…..

Het water kwam snel in orde, de hoofdkraan  van het huis leek open te staan,  maar deed het in verband met roestproblemen van binnen niet: na vervanging heerlijk helder Frans water! En een toilet wat weer doorspoelde. Ook wel prettig.

En nu zijn we 'al' 6 dagen in Frankrijk, hebben we al diverse aardige Franse en Nederlandse buren ontmoet, die waarschijnlijk door nieuwsgierigheid gedreven hun ommetje deze keer langs ons huis maakten, werken internet en telefoon meestal , evenals de televisie. Ook is de elektriciteit van een noodverband voorzien zodat het nu veilig is (met dank aan Wim!). Immers het is niet prettig dat onder andere de caravan lichtelijk onder stroom staat. Schijnt te maken te hebben met lekstroom en andere ongerechtigheden, maar goed, is nu weer veilig. Over een tijdje gaat  het hele elektriciteitssysteem vernieuwd en uitgebreid worden

De komende week zien dat we  een tijdelijke douche in elkaar fabriceren. Hoewel we tijdens de jonge jaren bekend geraakt zijn met de tobbe; gaat dat nu wel vrij snel vervelen.

Ook zullen we verdere voorbereidingen treffen voor de verbouwing en vast gaan beginnen met het nodige sloopwerk.

En verder zitten we regelmatig te genieten, van de zon, de stilte de sterrenhemel en de vooruitzichten.

Schrijf een reactie

Reacties

 • Henk Petter
 • 19-04-2010
 • 21:03
#7
Re:

genieten van al jullie foto's en berichtjes.
Tot gauw
oom Henk Betteke
 • Paul Heij
 • 17-04-2010
 • 19:54
#6
de heren zorgen goed voor hunzelf :-)

Hallo Rolf en Tanja,

Goed om de foto's te zien en de verhalen te lezen. Volgens mij gaat het wel goed komen met jullie daar! Ik heb van de heren (Tim en Mart, voor zover dat nog niet duidelijk was ;-)) te horen gekregen dat het uitpakken voorspoedig ging.

Ik ben dit weekend op bezoek bij de heren en ik kan niets anders zeggen dan dat er goed voor me wordt gezorgd. Voor de rest kan ik niet zien dat ze niet goed voor zichzelf zorgen. Dus ook dat zit wel goed.

Verder heel veel plezier daar in Frankrijk.

Grtz Paul
 • Angele
 • 16-04-2010
 • 12:03
#5
Meeleven

Hallo lieverds.Wat leuk de foto's van jullie verhuizing en de eerste indrukken.geven een goede impressie van julie beleving daar.Hopelijk is het weer bij jullie net zo lekker als bij ons,zodat jullie veel buiten kunnen bivakkeren.Dit weekend komen moyra en Eric en Martine 2 nachtjes logeren,verheug ik me op.
Liefs voor jullie,zal maandagavond met jullie bellen.
Liefs Wouter en Angele
 • Website gast
 • 15-04-2010
 • 22:52
#4
wat leuk

Ha Rolf en Tanja, wat leuk om zo te lezen hoe het jullie op de allereerste dagen als inwoners vergaat in Frankrijk. Ik zal het blijven volgen, en hoop dat alle perikelen ruimschoots zullen worden overtroffen door alle mooi, nieuwe ervaringen die jullie op gaan doen. Heel veel plezier en succes met alles, groetjes van Lina
 • Yvonne
 • 14-04-2010
 • 20:11
#3
Tja

Hoi Rolf en Tanja
Verhuizen hebben jullie al best vaak gedaan, maar zo in kolonne naar Frankrijk, dat doe je natuurlijk maar 1 keer.
Leuke foto's, je kan gewoon zien dat er hard gewerkt is.
Succes met alle opstartperikelen.
Zo zie je maar weer eens hoe belangrijk water en electriciteit is.
Groetjes
Yvonne
 • Jan Zeeman
 • 14-04-2010
 • 13:42
#2
Significant

Allo et besjoer,
C'est moi encore.
Met het oog op de emigratiegolf waar veel van mijn vrienden met liefde aan deelnemen, meende ik mij deels daar op voor te bereiden door het kopen van een Michelingids, schaal 1:200000. Zo langzamerhand kan ik op elke kaart wel een cirkel om een plaats trekken: daar woont ook een vriend. Nou ja, ok, een beetje overdreven, maar zeker op twee kaarten is dat het geval.
De bevolking van Frankrijk is met jullie komst significant (!) gegroeid. Waren er eerst 61.800.000 inwoners, nu zijn dat er 61.800.002. Dat tikt lekker aan. Heeft Sarkozy, le Monsieur le President de la Republique, jullie al een boekenbon als welkomstgeschenk gestuurd?
Nee? Geen probleem. Ja? Koop dan geen Michelingids. Want? Las staat er niet in vermeld! Elk dorp in Frankrijk kan altijd zeggen:"Maar wij staan op de Michelinkaart, dus wij bestaan" en die harde waarheid valt nu in duigen. Zelfs bijna-gehuchten als, nu noem ik een dwarsstraat Vitry-en-Montagne en, zie je wel, het staat er in vermeld.Dus waarom Las niet? Uiteraard schrijf ik nog, in keurig Frans, zoals je van mij mag verwachten, een brief op poten naar de uitgevers en aans noar de president zulf.
Laat je door mijn woorden de motivatie voor de verbouwing niet ontnemen. Ik beloof jullie, minimaal de volgende editie staat Las op de kaart. Met excuses, dat spreekt vanzelf. Zonder excuus kan niemand tegenwoordig.
Dus Rolf, een ding weet je zeker: voor je verjaardag geen Michelinboek.
Het is hier prachtig weer. zonnetje, windje en los van dit Las-akkefietje een hele mooie dag.
Laifs oet Grunn'
Jan
 • Corrie
 • 13-04-2010
 • 13:23
#1
hollands tintje

ja Rolf daar zit je dan als landgoedeigenaar in Frankrijk. Wel met echte hollandse klompen op de achtergrond. Ik ga natuurlijk goed in de gaten houden of de hollandse bloembollen in bloei staan.
Ik reken erop dat het allemaal helemaal top wordt op jullie domein en wie weet stappen wij nog eens in de auto om naar Frankrijk af te reizen.
De zon zal altijd blijven,de stilte zal straks verdwijnen,sterren zul je blijven zien en de vooruitzichten zullen ooit terugblikken op een geweldige tijd worden.

heel veel succes en geluk in Chiddes.