Francais Deutsch
Facebook Les Reprilles Zoover Les Reprilles

Ça va?

Ça va? Dat is waar je hier elkaar mee begroet terwijl je een slap handje geeft of 2 zoenen (afhankelijk van geslacht en/of mate van verbondenheid). Het gebruikelijke antwoord is dan ‘ça va’. Eigenlijk heel eenvoudig dus.             Maar zonder gekheid: ça va bien! Veel vrienden en bekenden vragen het ‘Hoe bevalt het nu in Frankrijk?’ Met alle abrupte overgangen en ontwikkelingen is het fysiek en mentaal ook vermoeiend, maar wat een avontuur!

En er is al zoveel geregeld en gebeurd (en er moet ook nog zoveel gebeuren, merken de meeste bezoekers  fijntjes op) dat het soms bijna niet te geloven is.                                                                                                Inmiddels wonen we in het woonhuis en genieten van het resultaat. De septictank-installatie zit  in de grond. Het erf en het weiland leken op een gegeven moment meer op een maanlandschap, alles is zo’n beetje op de schop geweest. Nu dus ook afscheid genomen van het buitentoilet met het mooiste uitzicht van de Bourgogne. Er wordt nu weer ordentelijk getoiletteerd in de nieuwe badkamer en de afvoer is geheel verantwoord.

De oude betonvloeren uit de grote schuur zijn verwijderd. Een aannemer heeft dat met 7 mensen, enorme pneumatische boorhamers en een aantal graafmachines in een lange dag gedaan: 60 m3 puin ligt te wachten op een nieuwe bestemming. Komt later weer van pas om het terrein te egaliseren of op te hogen. In oktober gaan we het leidingwerk aanbrengen dat in de daarna te storten nieuwe betonvloer weer onzichtbaar zal zijn.

De trapleuning van de buitentrap is vakkundig gerestaureerd door een smid, ook aan de muurkant heeft hij nu een armleuning aangebracht.                     De volgende weken zal een van de daken verhoogd gaan worden. Samen met een aannemer gaan we die klus klaren.

Ook zal binnenkort het dak verlengd worden van de grote schuur. Daaronder komt een  overdekt balkon met een uitzicht wat doet denken aan de goede tijden op het buitentoilet. Deze klus is geheel uitbesteed. Er zal ondermeer een groot spant geplaatst moeten worden op 7 meter hoogte en dat is te hoog gegrepen om zelf te doen.

De zomer loopt op zijn eind, de eerste herfsttinten worden zichtbaar. ’s Ochtends prachtige nevel over het land die vaak in de loop van de ochtend wordt weggestraald door de zon. We gaan de herfst en winter tegemoet, iets minder lange dagen maken, kacheltje opporren en …..doorgaan met verbouwen.

Schrijf een reactie

Reacties